WERKELIJKHEID IN MINIATUUR
DE UITBREIDING MET DE TAFEL "UNTER-LÄEGERLI"Activiteiten week 38  (19-09-2017 t/m 23-09-2017)

Na enige weken afwezigheid gaat de informatie over de bouw van Unter Läegerli weer verder.

De reden voor deze afwezigheid is dat er weken lang vergaderd is over een verzoek dat is ingediend door de directie van het Esso Motor Hotel (het 5 verdiepingen gebouw in Ober Läegerli). Dit hotel wil een uitbreiding met een dependance waarin naast hotelkamers, een beauty centre, een Spa, en een Curling baan moeten komen.

Het bestemmingsplan voor de bouw van Unter Läegerli moest hier voor worden aangepast en dat heeft nogal wat stof doen opwaaien in het gemeente bestuur van Ober en Unter Läegerli.

De situatie omtrent dit gebeuren is zo ernstig geweest dat zelfs wethouders moesten aftreden  en dat er in de gemeente raad onenigheid is ontstaan en er zelfs gesproken wordt van beïnvloeding,  omkoperij en het einde van de democratie. Waar een miniatuur wereld al niet groot in kan zijn.

Om een lang verhaal kort te maken: er komt op de tafel Unter Läegerli geen dependance van het hotel, maar komt er wel een Curling baan en een school omdat deze ontbreken. De oorspronkelijke tekening wordt nu aangepast en alle bewoners van Ober en Unter Läegerli zijn tevreden.


Het bewuste hotel dat een dependance zou willen op de nieuwe tafel Unter Läegerli© 2008-2018 Jan A. Theulings
Klik hier voor de
MSA brochure
Klik hier voor meer informatie over de openingstijden
Activiteiten week 39  (24-09-2017 t/m 30-09-2017)

Na alle tumult vorige week in de gemeente raad van Ober en Unter Läegerli is de rust teruggekeerd (althans....) en is er weer verder gebouwd aan de tafel Unter Läegerli.

Daar de bouw activiteiten zodanig zijn dat geen foto getoond kan worden, is er daarnaast ook getest met een aantal locomotieven.

Zoals bekend kunnen er over enige tijd zo'n 60 treinen rijden op deze tafel. Het is dus noodzakelijk om tijdig met het testen van het rijdend materiaal te beginnen zodat er geen verrassingen zijn of een bepaalde locomotief wel of niet straks op deze baan kan rijden.

Het testen wordt dus derhalve gedaan met grote locomotieven. Dat wil zeggen met zowel veel aandrijfwielen, als voorloop en naloop wielen.

Bijvoorbeeld met een type 1F1 of 2F2. Als dit soort locomotieven de bochten en hellingen probleemloos kunnen nemen (en dat zou moeten kunnen omdat er in het ontwerp rekening mee is gehouden) dan mag je aan nemen dat elke trein samenstelling op de baan kan rijden.


Het testen van het 11-sporig hoofdstation met  een SBB Fe4/4-1675, een BLS Ae8/6-207, een SBB Ae6/6-11442, een DB 103-142 en een DB 101-311.

Activiteiten week 40  (01-10-2017 t/m 07-10-2017)

Uiteraard is er verder gewerkt aan de banen en de vorderingen zijn langzaam. Dit heeft te maken met het gedeelte dat nu in aanbouw is. We hopen dat komende week er een foto geplaatst kan worden van deze activiteiten die nu al 14 dagen onderweg zijn.

Verder willen we terug komen op de foto van vorige week. Er zijn een aantal emails gekomen of er, naast de reeds getoonde zware locomotieven, ook het "Krokodil" type gaat rijden. We willen niemand teleurstellen. Er komen straks minimaal 3 krokodillen te rijden. Alle modellen Ae 6/8, Be 6/8 en Ce 6/8 zullen op de baan hun zware vrachten in de bergen gaan trekken.


Hieronder de drie krokodil modellen die ingezet gaan worden. Bovendien komt er ook een SBB 6/6 in actie als RO-LA locomotief, inclusief slaapwagons en restaurantwagon, die o.a. het circus Krone naar zijn standplaats gaat brengen.
Activiteiten week 41  (08-10-2017 t/m 14-10-2017)

Deze week is begonnen met een kleine verbouwing in de hal. De receptie wordt vernieuwd en wel zodanig dat er straks meer loopruimte komt om de tafel Unter Läegerli. Zodat werkelijk alle facetten van deze tafel later goed en eenvoudig bekeken kunnen worden.

Deze veranderingen gaan de komende week verder en hopelijk kunnen we volgende week deze veranderingen in zowel de hal als aan de tafel kunnen tonen.De eerste zending bouwdozen voor Unter Läegerli zijn binnen. Verder ook nog 4 niieuwe Jaegerdorfer Taurus locomotieven van de OBB BR 1016/1116. Er zullen nog tientallen van deze zendingen volgen voor de bouw van de tafel Unter Läegerli.