WERKELIJKHEID IN MINIATUUR
DE UITBREIDING MET DE TAFEL "UNTER-LÄEGERLI"Activiteiten week 19  (06-05-2018 t/m 12-05-2018)

De aandacht voor de bouw van de tafel Unter Läegerli is deze week vooral uitgegaan naar het maken van een aantal nieuwe interfaces die noodzakelijk zijn voor de besturing van de baan.

Het is de bedoeling om deze gehele baan onder controle te brengen met Arduino computers. Dit om later bezoekers van modelspoor-adviesbureau te adviseren en uit te leggen dat het toepassen van computer technologie voor de besturing van hun baan minder complex is als gedacht.

Zeker voor de gemiddelde hobbyist die thuis een baan heeft met een aantal treinen en vast loopt op de toepassing van elektronica en computers.

Wij zijn ervan overtuigd dat door de enorme ervaring van ruim 50 jaar op het gebied van de bouw en ontwikkeling computer technologie dat MSA Modelspoor (als dochter onderneming van MVB Scientific) als uiterst deskundig Model Spoor Adviesbureau een bijdrage kan leveren aan vele honderdduizenden hobbyisten in dit land en ver daarbuiten die plezier beleven aan hun  hobby.

Het kwartje wil alleen nog niet vallen bij een aantal mensen dat u welkom bent als bezoeker bij het Model Spoor Adviesbureau op hun eiland.

Onderstaand een experimenteel board in aanbouw.


© 2008-2018 Jan A. Theulings
Klik hier voor de
MSA brochure
Klik hier voor meer informatie over de openingstijden
Activiteiten week 20  (13-05-2018 t/m 19-05-2018)

Bij deze willen we iedereen bedanken voor de steun die we ondervinden vanwege de stellingname van de gemeente Ameland ten opzichte van het Model Spoor Adviesbureau.

We begrijpen uw onbegrip over de Gemeente Ameland tegen MSA Modelspoor. We kunnen u alleen laten weten dat we blij zijn met zoveel reacties, maar over de huidige situatie willen we op dit moment niet ingaan. Als er nieuwe ontwikkelingen zijn houden we u uiteraard via deze website op de hoogte..

De bouw aan de banen gaat intussen gewoon door.

Mochten er nog mensen zijn die twijfelen aan de activiteiten van MSA Modelspoor: Onderstaand een van de vele schema's met de daarbij behorende elektronica die door MSA Modelspoor zelf zijn ontwikkeld en als advies en uitleg ter beschikking staan. Het betreft hier een van de interfaces uit een gedeelte van de ruim 1300 meter modelbanen Ober- en Unter Läegerli en de computers.

Attentie: op onderstaande tekening ligt auteursrecht. Gebruik zonder toestemming van MSA Modelspoor is niet toegestaan.

Activiteiten week 21  (20-05-2018 t/m 26-05-2018)

Een groot aantal bezoekers wil graag op de hoogte gehouden worden over de ontwikkelingen met de Gemeente Ameland. We kunnen u alleen melden dat u tot nader order niet welkom bent op hun eiland als u voor het Model Spoor Adviesbureau komt.

Naast u, begrijpt ook het overgrote deel van de Amelandse bevolking ook niet wat de Gemeente Ameland bezielt door deze maatregel. Het eiland schreeuwt om nieuwe voorzieningen. Bedrijven willen zich niet vestigen op hun eiland. Infra structuur naar het eiland is er amper. Grondstoffen zijn er niet, aan- en afvoer van grondstoffen en producten is kostbaar vanwege de veerboot. Er is bijna geen vooruitzicht voor de jeugd om een carrière op te bouwen op hun  Ameland.

Dan wil een privé persoon, via MSA Modelspoor een aanzet geven met hoogwaardige State-of-the-Art computer technologie, netwerken, Linux/Unix OS (het hele internet werkt onder deze software), interface technologie, embedded computers en microcontrollers, het schrijven van de benodigde software in C++, Java, IDE talen, etc., zodat hun eiland straks niet alleen een uniek adviesbureau heeft, maar ook een bijdrage kan leveren aan de werkgelegenheid op Ameland zonder seizoensinvloeden. Dit alles zonder enige subsidies, of welke andere overheidssteun dan ook.

Maar nee, in plaats van medewerking is er tegenwerking in alle denkbare vormen. Van pesterijen tot bedreigingen toe. Niet alleen zakelijk, maar ook privé.

Bedenk u dus tweemaal voor u overweegt om u te vestigen of een huis te kopen op "hun" Ameland om daar iets op te bouwen of van uw rust te genieten. Onderschat daarbij zeker ook niet de verwevenheid van familiebanden en hun belangen op het eiland.

We hebben in juli 2012 de burgemeester al laten weten dat we het onverantwoord vinden om hoog opgeleid personeel naar het eiland te halen. De kans dat ze als "passant" gepest worden is concreet aanwezig.

Terug naar de bouw. Zoals eerder vermeld de bouw aan de Unter Läegerli baan gaat gewoon door, daarbij gemotiveerd door uw steun.


Zelfs personeel van de Nederlandse Spoorwegen heeft deze week een bijdrage geleverd. Dank!
Activiteiten week 22 (27-05-2018 t/m 02-06-2018)

Over de situatie met Gemeente Ameland is er geen nieuws te melden.  Alleen gaat er een gerucht dat er een beperkt aantal Amelanders “blij” zijn dat MSA Modelspoor momenteel gesloten is. Opvallend hierbij is dat de personen waarom het gaat nog nooit  een bezoek gebracht hebben aan MSA Modelspoor.  We besteden geen verdere aandacht aan deze geruchten en laten ze voor wat ze zijn.

Wel zijn we blij met uw mails en telefoontjes over uw verontwaardiging van de houding van de Gemeente Ameland t.o.v. MSA Modelspoor. We danken u hiervoor.

Ook de verhuurder van het MSA Modelspoor pand steunt ons en heeft besloten om o.a. de deuren van het pand opnieuw te verven en andere zaken voor ons te verzorgen. Ook hier voor spreken we onze dank uit.

Zoals gemeld: de bouw gaat gewoon door. Zo zijn we begonnen om de Picaxe 20M2 in te zetten naast de Arduino en Beagle Bone. De Picaxe is een microcontroller met een 4MHz Clock (max 16Mhz) wat ruim voldoende is voor modelspoor gebruik, Verder heeft de Picaxe een intern geheugen, heeft maar liefst 18 I/O poorten waaronder o.a. ADC, PWM, SRQ, Touch, etc. en kan tussen de 600 tot 1000 regels Code verwerken. De 20M2 wordt aangestuurd via RS232. (of USB)

We hebben inmiddels 2 test boards gebouwd en getest. De eerste testen zien er zeer belovend uit en kunnen straks een goedkoop alternatief zijn voor de modelspoor hobbyisten die een beroep doen op ons modelspoor adviesbureau.


Links op onderstaande foto zijn de 2 testboards zichtbaar. In het midden de test opstelling met op het breadboard een aantal leds en een BSR. Die stellen de functies voor die de 20M2 moet afhandelen. Komende week gaan we de boards in de praktijk testen